Share or not to share? That is the quastion :)

Kao što je naš izbor šta ćemo na društvenim mrežama deliti, tako je i naš izbor da sačuvamo privatnost. Kada jednom podelite nešto online, moguće je da će taj sadržaj kasnije biti teško ukloniti sa interneta. Budite pažljivi i dobro razmislite pre nego što podelite neku informaciju o svom ličnom životu. Neke mreže i sajtovi podrazumevaju da sve što podelite na njima je njihovo vlasništvo i sa ovim podacima mogu da postupaju kako oni žele. Zapitajte se, da li ovi podaci treba da budu njihovo vlasništvo?

Facebook privatnost

U ovom članku moći ćete da pročitate nekoliko izuzetno korisnih saveta kako da podesite svoj Fejsbuk nalog i učinite ga sigurnijim i bezbednijim. Danas se u Fejsbuk mreži nalazi oko 2 milijarde ljudi, i potreba za zaštitom sigurnosti i podataka na ovoj društvenoj mreži je i više nego neophodna, posebno za decu i mlade koji su najpoložniji negativnom uticaju.

Ko može videti sadržaj koji deliš na FB (share)?

120939471321735_1833729336-291x190

Kako bi odabrao/la ko može videti tvoj status, fotografije i ostale sadržaje potrebno je da klikneš na dugme kojim se vrši odabir “publike”.

Ova alatka pamti koji si nivo publike odabrao/la prilikom objavljivanja poslednjeg sadržaja, i dok ga ne promeniš koristiće postavljeno podešavanje. Na primer, ukoliko prilikom postavljanja fotografije odabereš da je svi mogu videti bez ikakvih ograničenja, to podešavanje će važiti prilikom postavljanja svakog drugog sadržaja sve dok ga ne promeniš. Onog trenutka kada ga promeniš, nivo publike koji može videti sadržaj se menja na celokupnom FB profilu.

Ovaj, tzv. selektor, se pojavljuje i pored sadržaja koji si već objavio/la, tako da u svakom momentu, ukoliko se predomisliš možeš da ga promeniš i ograničiš “publiku” koja ga može videti.

Kada postaviš neki sadržaj na profil drugog korisnika, od tog momenta taj korisnik kontroliše ko i šta može videti.

Continue reading