Deca i internet

 

imagesUkoliko imate decu posvetite pažnju i njima, informišite ih koje sve opasnosti vrebaju i koje benificije mogu imati koristeći internet i računar. Iako smatrate da je dete dok sedi u svojoj sobi bezbedno, ako ne vidite koje sadržaje posećuje to može da bude izuzetno opasno. Najbolje poređenje koje možete napraviti sa svim opasnostima koje vrebaju na internetu jeste da zamislite da putujete negde u nepoznato mesto.. Gotovo ista pravila kojih se držimo prilikom posete mestu koje ne poznajemo, važe i kada je internet u pitanju. Mnogo lepih mesta, pametnih stvari i zanimljivih podataka možemo videti i naučiti, važno je samo da budemo svesni i obavešteni o ćorsokacima, mračnim ulicama i opasnim “krajevima grada” koje ne treba da posećujemo.  

Ograničavanje dostupnih sadržaja. Ne postoji apsolutno sigurna deca-na-internetu-w1zaštita deteta na internetu ali postoje programi (velika većina je besplatna i mogu se naći jednostavnom google pretragom) koji mogu da prate aktivnost vašeg deteta i da mu zabrane pristup ka neželjenim sadržajima. Sa sve većim širenjem interneta pojavio se i veliki broj provajdera koji sada već i sami u sklopu svojih paketa nude određenu mogućnost blokade nedozvoljenog materijala na kompjuteru koje vaše dete koristi. Oni se baziraju na biranju liste sa neželjenim sadržajem, na osnovu čega softver dalje zabranjuje pristup određenom sajtu i ograničava slanje ličnih podataka sa računara na mrežu. Još jedan od korisnih načina da zaštitite svoje dete je da tačno znate šta ono radi na internetu. Za tu svrhu postoje softeveri koji rade u pozadini (korisnik računara ne zna da se prate njegove aktivnosti) i beleže aktivnosti na mreži. Međutim, najbolje je ipak da razgovarate sa detetom i da vidite koja su njegova interesovanja i kakav utisak internet ostavlja na njega. Internet ne bi trebao da za meni prijatelje i igru, pa se zato potrudite da dete internet koristi u edukativne i praktične svrhe a ne samo za zabavu. Pratite sadržaje koje koristi i blokirajte one neželjene.

skac01b Na sajtu Klikni bezbedno možete naći veliki broj praktičnih saveta kako da zaštitite sebe i svoje dete od opasnosti koje vrebaju na internetu.

roditelji-ribica

  • Nastojte da zaštitite decu od neprijatnih iskustava – pokažite im kako da zaštite sopstvenu privatnost i poštuju privatnost drugih.
  • Naučite decu da ne odgovaraju na uvredljive poruke.
  • Pomozite deci da shvate kakve poruke mogu da izazovu neprijatne osećaje.
  • Proverite umeju li deca da blokiraju prijem poruka od određenog pošaljioca.
  • Sačuvajte uvredljive poruke, mogu da vam posluže kao važan dokaz.
  • U suzbijanju klasičnog šikaniranja na Internetu sarađujte s učiteljima i drugim roditeljima.
  • Budite u kontaktu s ljudima iz okoline vašeg deteta – upoznajte se s njegovim drugovima, njihovim roditeljima, nastavnicima i uopšte okruženjem.
  • Naučite svoje dete da vas obaveštava o svakom iskustvu iz virtualnog / realnog sveta, koje ga zabrinjava. Ubedite ga da u vas može da se pouzda i kada neoprezno uradi nešto loše i da ćete zajedno potražiti rešenje!
  • Objasnite detetu da, ukoliko ga neko uznemirava, to nikad nije njegova krivica.

Na sajtu Pametan klik takođe možete naći veoma korisne informacije kako za roditelje, tako i za decu.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s