Facebook privatnost

U ovom članku moći ćete da pročitate nekoliko izuzetno korisnih saveta kako da podesite svoj Fejsbuk nalog i učinite ga sigurnijim i bezbednijim. Danas se u Fejsbuk mreži nalazi oko 2 milijarde ljudi, i potreba za zaštitom sigurnosti i podataka na ovoj društvenoj mreži je i više nego neophodna, posebno za decu i mlade koji su najpoložniji negativnom uticaju.

Ko može videti sadržaj koji deliš na FB (share)?

120939471321735_1833729336-291x190

Kako bi odabrao/la ko može videti tvoj status, fotografije i ostale sadržaje potrebno je da klikneš na dugme kojim se vrši odabir “publike”.

Ova alatka pamti koji si nivo publike odabrao/la prilikom objavljivanja poslednjeg sadržaja, i dok ga ne promeniš koristiće postavljeno podešavanje. Na primer, ukoliko prilikom postavljanja fotografije odabereš da je svi mogu videti bez ikakvih ograničenja, to podešavanje će važiti prilikom postavljanja svakog drugog sadržaja sve dok ga ne promeniš. Onog trenutka kada ga promeniš, nivo publike koji može videti sadržaj se menja na celokupnom FB profilu.

Ovaj, tzv. selektor, se pojavljuje i pored sadržaja koji si već objavio/la, tako da u svakom momentu, ukoliko se predomisliš možeš da ga promeniš i ograničiš “publiku” koja ga može videti.

Kada postaviš neki sadržaj na profil drugog korisnika, od tog momenta taj korisnik kontroliše ko i šta može videti.

Kako mogu da kontrolišem ko može videti sadržaj na mom tajmlajnu?

computer-security-300x300

  1. Možeš deliti osnovne informacije kao što su mesto ili datum rođenja kada menjaš tajmlajn. Klikni na Update info (ispod “cover” fotografije) i klikni na edit dugme pored sadržaja koji želiš da izmeniš. Koristi selektor publike pored svake grupe sadržaja kako bi odredio ko ga može videti.
  2. Svako može videti tvoje javne podatke, koji se odnose na ime, profilnu sliku, “cover” fotografiju, pol, korisničko ime na FB, broj naloga na FB i mrežu.
  3. Samo ti i tvoji prijateljji možete objavljivati sadržaj na tvom tajmlajnu. Kada objaviš nešto, možeš kontrolisati ko taj sadržaj može videti, ponovno koristeći selektor publike. Kada drugi objave nešto na tvom tajmlajnu, možeš takođe kontrolisati nivo publike koji taj sadržaj može videti.

Gde se nalaze podešavanja privatnosti?

1_Privacy-SettingsDa bi pregledao/la i podesio/la podešavanja privatnosti uradi sledeće:

  1. Klikni 454185581308206 1087770733 u gornjem desnom uglu stranice i zatim klikni na Account Settings
  2. Klikni na Privacy u levoj koloni podešavanja

Možeš kliknuti na prečicu  140258692790638 203431724 kako bi na najbrži način podesio neka od najčešće korišćenih podešavanja i alata.

Putem ove prečice možeš pristupiti sledećim segmentima zaštite:

  • Ko može videti tvoj sadržaj
  • Ko te može kontaktirati
  • Kako da blokiraš osobu koja te uznemirava

Tu možeš naći i ostala podešavanja privatnosti i korisne alatke.

Zahtevi za prijateljstvo i filtriranje poruka

facebook-privacyPo uobičajenim postavka svako ti na FB može poslati zahtev za prijateljstvo (Friend request). Ukoliko želiš da promeniš podešavanja koja se odnose na to ko ti može slati zahtev za prijateljstvo uradi sledeće:

  1. Klikni na 140258692790638 203431724 u gornjem desnom uglu stranice
  2. Klikni Who can contact me?
  3. Izaberi opciju iz padajućeg menija Who can send me friend requests?

Na ovaj način možeš odabrati da li svako može da ti uputi zahtev za prijateljstvom ili samo prijatelji tvojih prijatelja.

Filtriranje FB poruka možeš promeniti iz svog sandučeta sa porukama (Inbox):

  1. Uđi u svoje FB poštansko sanduče
  2. U gornjem levom uglu klikni na Other
  3. Klikni na Preferences
  4. Odaberi Basic ili Strict filtering i klikni Save

Poruke koje su filtrirane će se pojaviti u folderu pod nazivom Other. Ukoliko poruka za koju nisi zainteresovan dospe u tvoj inbox, odaberi Move to Other klikom na 454185581308206 1087770733 Actions.

Kako mogu kontrolisati ko može videti objave i fotografije sa tajmlajna na kojima sam tagovan

privacy-settings

Da bi odabrao ko može videti objave na kojima si tagovan nakon što se one pojave na tvom tajmlajnu potrebno je učiniti sledeće:

  1. Klikni na 454185581308206 1087770733 u gornjem desnom uglu bilo koje FB stranice i klikni na Account Settings
  2. U podešavanjima sa leve strane klini na Timeline and Tagging
  3. Potraži podešavanje Who can see posts you’ve been tagged in on your timeline?  i klikni na Edit u daljem desnom uglu stranice
  4. Odaberi publiku iz padajućeg menija

Kako da onemogućim drugde da postavljaju sadržaj na moj Tajmlajn?

Samo tvoji prijatelji mogu postavljaji sadržaj na tvoj Tajmlajn. Kako bi im onemogućio da postavljaju sadržaj uradi sledeće:

  1. Klkni na 454185581308206 1087770733 u gornjem desnom uglu bilo koje FB stranice i odaberi Account Setting 
  2. U koloni podešavanja sa leve strane klikni na Timeline and Tagging
  3. Pronađi podešavanje Who can post on your timeline? i klikni na Edit u daljem gornjem desnom uglu
  4. Odaberi No one iz padajućeg menija

Napomena: Tvoji prijatelji će i dalje moći da komentarišu bilo koji sadržaj koji vide na tvom tajmlajnu (na primer fotografiju koju si im putem podešavanja omogućio da vide).

Kako mogu kontrolisati ko može videti objave i fotografije sa tajmlajna na kojima sam tagovan

Da bi odabrao ko može videti objave na kojima si tagovan nakon što se one pojave na tvom tajmlajnu potrebno je učiniti sledeće:

  1. Klikni na 454185581308206 1087770733 u gornjem desnom uglu bilo koje FB stranice i klikni na Account Settings
  2. U podešavanjima sa leve strane klini na Timeline and Tagging
  3. Potraži podešavanje Who can see posts you’ve been tagged in on your timeline?  i klikni na Edit u daljem desnom uglu stranice
  4. Odaberi publiku iz padajućeg menija

Kako da onemogućim drugde da postavljaju sadržaj na moj Tajmlajn?

Samo tvoji prijatfacebook-privacy-3005elji mogu postavljaji sadržaj na tvoj Tajmlajn. Kako bi im onemogućio da postavljaju sadržaj uradi sledeće:

  1. Klkni na 454185581308206 1087770733 u gornjem desnom uglu bilo koje FB stranice i odaberi Account Setting 
  2. U koloni podešavanja sa leve strane klikni na Timeline and Tagging
  3. Pronađi podešavanje Who can post on your timeline? i klikni na Edit u daljem gornjem desnom uglu
  4. Odaberi No one iz padajućeg menija

Napomena: Tvoji prijatelji će i dalje moći da komentarišu bilo koji sadržaj koji vide na tvom tajmlajnu (na primer fotografiju koju si im putem podešavanja omogućio da vide).

Još neke, isto tako korisne savete, pročitajte na: Bazbedan internet-facebok uputstva

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s