Ponašanje na Internetu

Ne brini, ovo nije tekst o tome zašto ne treba pisati isključivo velikim slovima ili zašto je pristojno da na svaki primljeni e-mail blagovremeno odgovoriš. Obradili smo nekoliko tipičnih neprijatnosti koje možeš da doživiš na Internetu, kao što su uvreda, kleveta ili govor mržnje. Svi ovi oblici neprihvatljivog izražavanja istovremeno su i krivična dela. Ukoliko želiš da krivac bude kažnjen, od suštinske je važnosti da snimiš sve što ti je upućeno, kao i podatke na osnovu kojih bi mogao biti utvrđen identitet počinioca.

Poseban oblik problematičnog ponašanja na Internetu jeste proganjanje neke osobe (syberstalking), to smo obradili ovde, a postoje i posebni rizici po bezbednost dece.

malamajatranparentnaTE

 

Na velikim društvenim mrežama poput Facebooka ili YouTubea koji sadrže ogromnu količinu komentara, statusa i sličnog, moguće je naznačiti da se radi o neprikladnom sadržaju.

Vređanje i omalovažavanje

Iznošenje neistina (kleveta)

Mržnja i diskriminatorske izjave

Proganjanje na Internetu

Proganjanje na Internetu (cyberstalking) podrazumeva neželjeno kontaktiranje putem e-mejla, društvenih mreža ili neke druge platforme (na primer Skypea).

 

Kad je reč o zakonu, Internet se ne razlikuje od „stvarnog“ sveta u pogledu toga šta je dozvoljeno napisati ili reći. Ako si pretrpeo uvredu, klevetu, govor mržnje, ne možeš se osloniti na javnog tužioca, već postupak moraš pokrenuti sam, podnošenjem privatne tužbe.

 

Više pročitajte na U pravu si On Line-Ponašanje na internetu

 

 

Veoma korisne informacije možete pronaći na sajtu Bezbedan internet (sa njega je preuzeta slika)

 

U saradnji Ministarstva telekomunikacija i Ministarstva unutrašnjih poslova, otvoren je centar za bezbedni internet. Cilj ovog centra je da razvije svest dece , roditelja i nastavnika o riziku upotrebe interneta, ali i prevenciji zloupotrebe dece preko interneta kao najranjivije grupe podložne različitim vidovima zloupotreba.

 

Pogledajte video

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s