O našoj školi

-SREDNJA TEHNIČKA ŠKOLA SOMBOR-z1

Mogli bismo mnogo toga da vam kažemo o Srednjoj tehničkoj školi. Mogli bismo da vam kažemo:
–    da smo najveća škola u zapadnobačkom okrugu,
–    da imamo najveći broj učenika,
–    da smo tehnički najbolje opremljena škola za određena zanimanja, u okrugu ,
–    da naši đaci postižu najbolje rezultate na svim nivoima takmičenja od opštinskog do republičkog, iz raznih oblasti,
–    da naši đaci postaju najbolji studenti na fakultetima koje upišu…..
i još puno toga……ali nećemo.

Pročitajte više o smerovima u našoj školi, vannastavnim aktivnostima, takmičenjima, sajmovima, ekskurzijama i još mnogo čemu na stranici: Srednja tehnička škola upis u školsku 2013./14.

Srednja tehnička škola datira još iz 1946. godine kada je formirana škola učenika u privredi i 1965. godine kada je formirana Tehnička škola. Ove dve škole fuzionisane su u Srednju školu prirodnih i tehničkih struka “Veljko Vlahović”. Reorganizacijom srednjeg obrazovanja u Somboru 1983. god. iz SŠPTS “Veljko Vlahović” izdvajaju se mašinska i saobraćajna struka u MSTŠ “Veljko Petrović” i premeštaju se u zgradu bivše Gimnazije u ulici Dositejeva br. 2. Tada počinje jedan od najplodnijih perioda u istoriji razvoja škole. Na mestu starih zgrada koje su srušene izgrađena je moderna zgrada za radionice, sredstvima samodoprinosa građana opštine Sombor i svečano otvorena 15.05.1986. godine. Narednom reorganizacijom srednjeg obrazovanja u Somboru 1990. godine od MSTŠ “Veljko Petrović” i područja rada elektrotehnike koji je pripadao SŠPTS “Veljko Vlahović” nastaje Srednja tehnička škola Sombor. Škola od 1995. godine nosi  naziv Srednja tehnička škola sa sedištem u Somboru, Trg cara Lazara broj 4.

Ipak, pravi početak školovanja učenika za tehnička zanimanja je 21.1.1883.godine. Tada su, na venrednoj sednici Magistrata slobodnog kraljevskog grada Sombora, donete sledeće odluke: osniva se Zanatska škola, osniva se Odbor za školu i Grad će od sopstvenih sredstava, bez učešća zanatlija, osnovati školu. Zanatska škola počinje sa radom 15.marta 1883.godine sa 4 razreda, ima 251 učenika na 41 zanimanju, a prostor za nastavu ovoj školi ustupila je Gimnazija. Bili su zastupljeni sledeći zanati:tesar, stolar, kujundžija, limar, kolar, berber, čizmar, obućar, krovopokrivač, strugar, građevinar, lončar, grnčar, moler, mašinist, čarapar, bačvar, šeširdžija, tapetar, četkar, nožar, kovač, kovač oružja, zidar, knjigovezac, užar, kamenorezac, bravar, mesar, pekar, oružar, jorgandžija, krojač, kabaničar, remenar, sitar, krznar, soboslikar, tkač, torbar i staklar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s