Društvene mreže

Društvene mreže sve su popularniji način za komunikaciju putem interneta, i u sve većoj meri zamenjuju pisanje imejlova. Američka kompanija Nielsen obavila je istraživanje na ovu temu, a rezultati govore da 67 odsto korisnika interneta redovno posećuje društvene mreže, dok redovnu razmenu imejlova ima 65,1 odsto njih.

social-mediaApp

Čovek kao jedinka ne može sam opstati na planeti. Ta činjenica tera nas da tragamo za prijateljima. Svako od nas želi da bude socijalno prihvaćen, želi da ga neko sasluša i da sa nekim deli srećne i tužne trenutke. Druženje, sticanje novih poznanstava u 21. veku, zahvaljujući internetu, nikada nije bilo jednostavnije i brže. Čak iako ste stidljiva i introvertna osoba, to znate samo vi, ali ne i neko sa druge strane ekrana i to je jedna od glavnih prednosti društvenih mreža.

Ono što ljudi često rade na društvenim mrežama je pisanje i menjanje statusa. O promenama statusa, osim na sajtu, obaveštenje je moguće dobiti i korišćenjem pojedinih desktop aplikacija, ali i putem SMS-a. Compete.com blog u februaru ove godine rangirao je Twitter na treću poziciju najpopularnijih svetskih društvenih mreža, posle Facebook-a i Myspace-a, sa oko šest miliona jedinstvenih poseta mesečno. Ovu opciju podržavaju i sajtovi koji nisu striktno tome namenjeni, kao što je trenutno najpopularniji Facebook, kojeg, prema istraživanju kompanije Nielsen, koristi tri od deset korisnika interneta. Najveći broj korisnika Facebook-a u Srbiji, čak 72,63 odsto, je starosti između 18 i 35 godina. Društvene mreže, izmenile su način na koji razgovaramo, čestitamo rođendane, biramo partnere ili političare za koje ćemo glasati, smatraju sociolozi. Njihovu privlačnost je lako objasniti. U svetu u kojem se živi brzo, komunikacija je svedena na brze poruke, a neposredni ljudski kontakt zamenjen je porukama na ekranu. To, ipak, nije uvek loša stvar, jer je bilo kakva komunikacija bolja od – nikakve, smatraju sociolozi.

infographic_1080_logo

Šta se sve  desi na internetu za jedan minut?

1. Pošalje se više od 204 miliona mejlova.

2. Širom sveta pogleda se barem šest miliona Facebook strana

3. Presluša se više od 61.000 sati muzike na Pandora.

4. Više od 1,3 miliona snimaka pregleda se na YouTube.

social-network

Koristite prednosti  komunikacije  i mogućnosti na najadekvatniji način.  Komunicirajte, ali se držite nekoliko pravila komunikacije:

• Ne radite drugima ono što ne želite da vama rade

• Budite odmereni

• Budite predusretljivi

• Izbegavajte formalnosti

• Stvarajte i negujte prijateljski odnos.

Izvori:    Uticaj interneta i socijalnih mreža na realan život   ,   Društvene mreže-društveni fenomen

Mapa rasprostranjenosti društvenih mreža u svetu:

social-network-map

 

Zanimljiva informacija: dok budete gledali ovaj video preko 150 sati drugog video materijala biće upload-ovano na YouTube

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s